Kako izbrati pravi ploter papir?

papirniski-material-2

Tisti, ki ne potrebujejo tiska s ploterjem, pogosto niti ne vedo, kaj ploter je – gre za velik tiskalnik, ki lahko tiska na ploter papir velikega formata. To pomeni, da prenese na papir velike podobe, pa naj gre za tehnične načrte, arhitekturne načrte ali karkoli drugega, kar želimo imeti natisnjeno v velikem formatu. Najpogosteje se za tisk oziroma za »risanje« vektorskih podob na papir uporablja tako imenovan ploter papir v roli.
Kako izberemo ploter papir?


Ploterji, pri katerih se uporablja papir v velikih polah, so precej redki – papir v roli je namreč veliko bolj praktičen. Preden se odločite za nakup, pa je seveda potrebno poznati tudi njegove druge karakteristike.

  1. Ploter papir ima lahko različno »gramaturo« oziroma različno težo. Kakšno bomo izbrali, je predvsem odvisno od tega, kaj nameravamo tiskati in ali bo tisk barven ali zgolj s črno kartušo.
  2. Kaj pa dolžina papirja, navitega na rolico? Na voljo so različne dolžine, na primer 50, 90 in 120 metrov, načeloma pa velja, da z nakupom daljše dolžine nekoliko prihranite pri ceni na meter.
  3. Pazljivi bodite pri širini papirja oziroma rolice. Marsikdo posveti toliko pozornosti dolžini papirja, da na širino nazadnje pozabi.
  4. Dimenzija sredice, na katero je navit papir za ploter, mora biti pravilna, sicer papirja ne boste mogli uporabiti.

Da ne bi izbrali napačen ploter papir, je vedno najbolje, da naročate na podlagi številk proizvoda oziroma papirja. Tako lahko oznako samo vtipkate v brskalnik, in že se pokaže, kaj imajo v trgovini na voljo.
Se izplača ploter papir kupiti na zalogo? Kadar večja količina pomeni, da boste za to dobili ugodnejšo ceno, vsekakor. Nenazadnje je papir nepokvarljiv, in dobro je, da ga imate pri roki, ko vam stare rolice zmanjka. Enako pa velja seveda tudi za kartuše oziroma za barvilo – tudi brez teh ne bo šlo, zato vselej preverite, kakšno je njihovo stanje, še preden pričnete z obsežnejšim tiskanjem. Gotovo namreč ni dobro, če vam sredi tiska zmanjka ali ploter papir ali pa črnilo v kartuši.

Podrobno na https://birostore.com