Novice

Pavle Kozjek – Življenje alpinista

“V gorah nekaj iščemo, čeprav tam nismo ničesar izgubili. če bomo imeli kaj iskati tudi v prihodnje, smo na pravi poti,” je nekje zapisal Pavle Kozjek sam. Gore so simbol; tam so ljudje od nekdaj iskali navdih, odgovore na temeljna življenjska vprašanja, prosili višje sile za nasvete, za razlago najvišjih zakonov stvarstva … (Tone Škarja)

Vabimo vas na predstavitev knjige in projekcijo filma PAVLE KOZJEK – ŽIVLJENJE ALPINISTA.Predstavitev knjige bo v torek, 29. septembra ob 18. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. pri predstavitvi bodo sodelovali Pavletovi soplezalci in prijatelji.

Vstop je prost! Vstopnice prevzamete na blagajni Cankarjevega doma.

 

Dnevi pohodništva v Bohinju, Kravji bal

DNEVI POHODNIŠTVA V BOHINJU – 25.9. do 4.10.Bohinj nudi pohodnikom idealno izhodišče za planinske in alpinistične ture, katere vas bodo očarale s številnimi jezeri, in pa tudi za krajše izlete in sprehode. V času dnevov pohodništva vam nudimo vodene lažje pohodniške ture in zahtevnejše pohodniške ture, tematske izlete, vodene športne aktivnosti, tečaje, predavanja, zabavo, animacije za otroke, plezanje, nočni izlet s kanuji v soju bakel, posvet o izzivih pohodništva ter še in še.Vabimo vas v Bohinj na dneve pohodništva, kjer bo v tako pestrem dogajanju vsak našel nekaj zase.

Nudimo vam:
–          nočitev samo 15 €
–          za bivanje krajše od 3 noči vam ne zaračunamo doplačila
–          otroci do 6. leta v sobi s starši bivajo brezplačno
–          izposoja pohodniških palic samo 6 € za cel dan
–          10 % popust pri nakupu pohodniških kart v naših prodajalnah

TURISTIČNO DRUŠTVO BOHINJ
Ribčev Laz 48
4265 Bohinjsko jezero
Tel: 04 574 60 10
e-mail: info@bohinj-info.com

 

Poziv Planinskim društvom in posameznikom

Ideja o postavitvi Slovenskega planinskega muzeja je stara več kot sto let. Do konkretne realizacije te ideje pa je prišlo šele leta 1996, ko je bilo podpisano pismo o nameri za postavitev Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani med partnerji v projektu: občino Kranjska Gora, Planinsko zvezo Slovenije in PD Dovje – Mojstrana. Kasneje sta se pridružila še Zavod Triglavski narodni park in Gornjesavski muzej Jesenice. Po pridobitvi dokumentacije in zagotovitvi finančnih sredstev je takratni predsednik vlade Janez Janša dne 24. avgusta 2007 položil temeljni kamen za bodoči muzej. Gradnja muzejske stavbe se je pričela 22. julija 2008 in stavba muzeja v letošnjem letu dobiva svojo dokončno obliko.

V okviru akcije zbiranja sredstev med člani planinske organizacije je bil projekt v letu 2008 predstavljen na vseh Meddruštvenih odborih PZS.

Za pripravo vsebin muzeja je bila leta 2008 ustanovljena krovna skupina za scenarij muzeja (Irena Lačen – Benedičič, Aleš Arih, Miro Eržen in Janez Bizjak), ki je v sodelovanju s skupino avtorjev za posamezne vsebine v okviru PZS, pripravila in uskladila vsebinski scenarij, kar je bil osnova za oblikovanje stalne razstave muzeja. Vsebinski scenarij so potrdili vsi pristojni organi projektnih partnerjev.

Kaj želimo razstaviti v Slovenskem planinskem muzeju ?

Rdeča nit stalne postavitve razstave bo VZPON NA GORO, ki predstavlja osnovno zgodbo, razdeljeno na enajst tematskih točk oziroma vsebinskih sklopov, ki ponazarjajo in prikazujejo vso razvejano slovensko planinsko dejavnost skozi zgodovinski čas.

Stalno razstavo bomo realizirali v skladu z dosedaj zbranim gradivom, razpoložljivim prostorom in delno tudi z oblikovanjem multimedijskega predstavitvenega filma, kot dopolnitve razstave. Velik poudarek pa bo na občasnih razstavah, kjer bomo predstavljali posamezna področja planinstva tako po dejavnosti kot regijsko.

Zato pozivamo planinska društva, ki so izdala jubilejne kronike, da kratke povzetke iz njih posredujejo skupini za pripravo vsebine muzeja. Ravno tako pozivamo vse, ki imajo razne planinske predmete, dokumente in druga gradiva, da jih namenijo za  muzejsko zbirko.
Razstavni eksponati:

* planinski predmeti, ki imajo vsebino
* stari dokumenti
* arhivsko gradivo
* fotografije z vsebino
* stare razglednice koč
* knjige s planinsko tematiko

itd.

Osrednja muzejska zbirka bo predstavljena na panojih, v vitrinah in na plazma ekranih. Za predstavitev bo uporabljena sodobna tehnologija.

Muzejskih eksponatov iz drugih delov Slovenije je bistveno manj kot iz Gorenjske. Zato je nujno, da v planinskih društvih takoj pričnete z akcijami in pozivom vsem, ki take eksponate hranijo, da jih odstopijo bodočemu muzeju. Nekaj jih bo predstavljeno v stalni zbirki večina pa se jih bo uporabila za občasne tematske razstave.

Če želimo, da bo Slovenski planinski muzej res vseslovenski je prav, da se v zbiranje muzejskih eksponatov vključimo vsi člani planinske organizacije in pripomoremo, da bo muzej vsebinsko čim bogatejši.

 

Krpanova pot

Deveti pohod po Krpanovi poti se bo odvijal v nedeljo, 26. 4. 2009, s pričetkom od 8. do 10. ure. Začetek in zaključek pohoda bo pri Bloškem jezeru na Volčjem.
Pohod je v osnovni različici dolg 18 kilometrov, v različici povirje Iške pa 23 kilometrov. Pot je zložna in primerna za vsakogar. Večina pohodnikov jo zmore v štirih do petih urah.
Krpanova pot nas vodi mimo dvajsetih posebej označenih znamenitosti naravne in kulturne dediščine, kot so domnevna domačija Martina Krpana (ti. Fajglova kmetija), 150 let stara pajštaba (sušilnica sadja), čudovito nizko barje ob Bloščici (zagotovo eno najlepše ohranjenih v Sloveniji), pa pisane cerkvice, idilične vasice, itd. Po koncu pohoda bo tudi letos zabava z ansamblom Bloški odmev.ZAHTEVNOST: lahka označena pot
OPREMA: pohodniška, vremenu primerna
ČAS HOJE: 4 – 5 ur
Vsi torej lepo vabljeni na pohod in ples 26. aprila 2009 na Bloško jezero.

 

Kavkaz in Elbrus

Agencija EUROVAL vabi  vse ljubitelje visokogorskih ciljev ponovno v Rusijo in osrednji Kavkaz. Naš cilj bo dvoglavi vrh ELBRUS, ki je s svojimi 5.642 metri tudi najvišji na evropskem kontinentu. Na pot bomo šli dne 02. julija iz letališča Munchen.  Skladno s prijavami bomo organizirali tudi prevoz do letališča.  Polet preko Moskve v Mineralny Vody od koder gremo v dolino Baksan, kjer se nahaja tudi naš cilj.  Napravili bomo nekaj aklimatizacijskih pohodov, se spoznavali z gorami in osrednjim Kavkaškim hrbtom, spoznavali deželo in ljudi Kabardeno Balkarie. Vzpon na Elbrus je tehnično nezahteven. Gre za relativno položna s snegom in skalo pokrita pobočja, a je sled velike svoje višine in precej dolge poti na vrh, namenjen  izkušenim in predvsem kondicijsko dobro pripravljenim planincem.   Pred odhodom se bomo dobili na informativnem sestanku, opravili pa bomo tudi kak skupni planinski izlet, namenjen spoznavanju ekipe in podrobnostih programa.

Informacije in prijave pri organizatorju in spremljevalcu: Sašo 041 656 652, saso.cosic@euroval.si, Euroval.

Vljudno vabljeni vsi ljubitelji visokogorja!


Čistilna akcija v krajinskem parku Rožnik-Mostec (21. marec 2009)

Na prvi pomladni dan, pridi na čistilno akcijo »ZA LEPŠO LJUBLJANO«
V SOBOTO, 21. marca 2009Očistili bomo del sprehajalnih in trim poti v regijskem parku »Rožnik – Mostec«.
Ob 8. uri se dobimo v KOSEZAH, na parkirnem prostoru trgovine Mercator center Koseze, poleg katerega je avtobusno postajališče LPP št. 5 (za Podutik)
Društvo bo poskrbelo za rokavice in vrečke za smeti.
Delovna akcija bo trajala cca. 4 ure.
Prosimo za predhodno prijavo udeležbe vodnici akcije, Ireni Fekonja na telefon: 040 245 607
Vsi člani društva, kakor tudi ostali planinci, ljubitelji čistega okolja in narave, vljudno vabljeni, da se nam pridružite na akciji.

 

Čelo – Greben med Jadranskim in Črnim morjem (4. in 5. april 2009)

PD Iskra Kranj vabi v soboto in nedeljo, 4. in 5. aprila, svoje člane in druge ljubitelje turnih smukov na Čelo, dvatisočak v grebenu ulijcev med Jadranskim in Črnim morjem. Prvi dan se bomo od Slapa Savice povzpeli do Doma na Komni in tam prespali. Drugi dan navsezgodaj se bomo s smučmi odpravili čez prostranstva Lepe in Zgornje Komne…
Odhod z osebnim prevozom izpred hotela Creina bo v soboto, 4.aprila,
ob 13.00 uri.
Izlet je namenjen dobro pripravljenim in opremljenim turnim smučarjem.
Informacije in prijave pri vodnikih:
* stanko.dolensek@gmail.com ali telefon  040 206 164 ,
* bredapirc@gmail.com ali telefon 051 397 040 .

Opis poti:

Bi se podali na pot, ki predstavlja razvodje med Jadranskim in Črnim morjem? Bi se podali na pot, kjer je nekoč potekala italijansko – jugoslovanska meja? Bi si radi z vrhov ogledali gore nad Dolino Triglavskih jezer, Krnsko skupino, gore nad Sočo, Kanin in še kaj. Potem vas vabimo, da se nam pridružite na turnem smuku in odkrivate lepote Julijskih Alp, ki jih skrivajo vršaci med Soškim in Bohinjskim delom naše dežele. Prvi dan se bomo od Slapa Savica povzpeli do Doma na Komni in tam prespali. Drugi dan navsezgodaj se bomo s smučmi odpravili na prostranstva Lepe in Zgornje Komne. Sprva bomo sledili poti proti Sedmerim jezerom do Pl. na Kalu, kjer bomo zavili v dolinico Brinje. Skoznjo se bomo povzpeli na Zg. Komno in ugledali naš cilj. A do njega se bo potrebno še malce potruditi. Po počitku na vrhu se bomo pripravili za spust. Glede na razmere bomo izbrali eno od dveh možnih smeri. Prva je po smeri vzpona, druga pa spust v Dol za bajarjem in vrnitev preko Malih vrat in Lepe Komne. Po okrepčilu v Domu na Komni nas bo čakal še sestop v dolino.

Vljudno vabljeni vsi člani društva in ostali planinci.


Planinski izlet – Otoki 2009 – Krk in Goli otok (10. april 2009)

Planinsko društvo Iskra Kranj vas tudi letos vabi na tradicionalni planinski izlet po jadranskih otokih – z ustaljenim programom. Povzpeli se bomo na najvišja vrhova Krka in Golega otoka, izlet pa ne bo minil brez tradicionalnih piknikov – ribjega in velikonočnega…
Hoje bo za okrog 3 ure dnevno.
Odhod s posebnim avtobusom izpred hotela Creina bo v petek, 10.aprila, ob 9.00 uri.
Prijave z vplačilom akontacije 50 EUR  in dodatne informacije:
* Niko Ugrica, tel. 041 734 049, ali
* v novi pisarni društva, Iskratel, vhod pri ambulanti, ob sredah med
17. in 18.uro.Vljudno vabljeni vsi člani društva in ostali planinci.Srečno.

 

Zimski vzpon na Storžič (14. marec 2009)

Planinsko društvo Iskra Kranj vabi svoje člane in druge planince na zimski vzpon na Storžič, markanten vrh v domači gorski kulisi. Mnogi smo že bili na njem, a večinoma v kopnih razmerah. Pozimi so razmere resnejše in zahtevajo planinca z vso potrebno opremo in primernim znanjem….
Zahtevne hoje v zimskih razmerah bo za okrog 6 ur. Vzpon je primeren za planince-gornike s primerno kondicijo in veščih uporabe derez in cepina.
Odhod z osebnimi avtomobili izpred hotela Creina bo v soboto,
14.marca, ob 6.00 uri.Prijave in dodatne informacije:
* 040 20 61 64 Stanko sms prijave
* e-naslov: stanko.dolensek@gmail.com
* v novi pisarni društva, Iskratel, vhod pri ambulanti, ob sredah med
17. in 18.uro.Vljudno vabljeni vsi člani društva in ostali planinci.
Srečno.

 

Tečaj gorništva in varne hoje 2009 (7. in 8. marec 2009)

Planinsko društvo Iskra Kranj vas vabi v soboto in v nedeljo, 7. in 8.marca 2009, na tečaj zimskega gorništva. Tečaj je namenjen vsem tistim, ki bi se radi sami podali varno v gore, ali bi se nam radi pridružili na nekoliko zahtevnejših zimskih ali letnih turah turah ali na turnih smukih. Namenjen je predvsem tistim, ki bi si radi pridobili znanja in veščin iz zimskega gorništva in s tem prispevali k večji lastni varnosti. Če nimate vse obvezne opreme, se posvetujte z vodnikom, ki vam bo svetoval kako in kaj kupiti oz. si izposoditi.

Zbor udeležencev in vodij tečaja bo v soboto ob 7.00 pred nakupovalnim centrom Mercator na Primskovem v Kranju, SV vhod. Z osebnimi avtomobili se bomo zapeljali do spodnje postaje žičnice (prevoz si poračunate sami), nato z žičnico do Doma na Krvavcu (povratno vozovnico si kupite sami) in še 200 m do GRS zavetišča. Povratek s Krvavca v nedeljo popoldne ob 16. uri.

Prijave in dodatne informacije:
* Marjan Ručigaj, na telefon 041 350 204,  ali e-naslov: rucigajm@.volja.net ali
* Stanko, tel.: 040 206 164,  e-naslov: stanko.dolensek@gmail.com ali
* ob sredah od 17. do 18. ure v pisarni društva na Laborah.

Vljudno vabljeni vsi člani društva in ostali planinci.

Več informacij v priloženem razpisu.
Srečno.

 

Podrobno o tečaju:

Kdaj:
V soboto in v nedeljo, 7. in 8. marca 2009; zbor v soboto ob 7.00 pred nakupovalnim centrom Mercator na Primskovem v Kranju,  SV vhod.
Povratek s Krvavca v nedeljo popoldne ob 16. uri
Kje:
V GRS zavetišču na Krvavcu.
Kako:
Z osebnimi avtomobili do spodnje postaje žičnice (prevoz si poračunate sami), nato z žičnico do Doma na Krvavcu (povratno vozovnico si kupite sami) in še 200 m do GRS zavetišča.
Naši tečaji gorništva in varne hoje postajajo že kar tradicionalni. Doslej so bili vedno dobro obiskani. Na njih smo se veliko naučili in se prijetno počutili v družbi pravih planinskih prijateljev.
Tečaj je namenjen turnim smučarjem in vsem tistim, ki bi se radi tudi pozimi varno podali v gore. Naj bo to z nami (glej program in objavo za zimski vzpon na Storžič oz. turna smučanja) ali v lastni režiji. Udeleženci boste pridobili znanja in veščine iz zimskega gorništva ter s tem prispevali k večji lastni varnosti in tudi varnosti drugih.
Če nimate vse obvezne opreme, se posvetujte z vodniki, ki vam bodo svetovali kako in kaj kupiti oz. si izposoditi.
Kaj bomo počeli:
pregledali in komentirali bomo našo opremo,
naučili se bomo nameščanja opreme,
naučili se bomo nekaj pomembnejših  vozlov,
pogledali bomo nevarnosti, ki (pozimi) prežijo na gornika,
naučili se bomo uporabe vrvi,
naučili se bomo hoje s cepinom brez derez in hoje z derezami,
naučili se bomo zaustavljanja padcev s cepinom, brez derez in z derezami na nogah,
proučili bomo snežno odejo in opravili preizkus njene trdnosti,
pogledali bomo, kako izbrati varno pot,
kako poteka iskanje zasutih s plazovno žolno, sondo in lopato in
kako tovariško ukrepamo v primeru plazu.
Zvečer se bomo pogovarjali o  situacijah, v katerih ste se pozimi znašli in poskušali odgovoriti na vaša vprašanja. Potem bo na vrsti nekaj družabnosti.
Potrebna oprema:

Zimski čevlji, dereze, cepin, smučarske palice, več pomožnih vrvic, vsaj 2 vponki, če je mogoče še plazovno žolno, sondo in plazovno lopato, plezalni pas ter čelado. S seboj imejte oblačila proti mrazu, kapo, rokavice, gamaše, očala in stare vetrne hlače in anorak ter rezervna oblačila, baterijsko svetilko. Priporočljiva lahka spalna vreča.
Koča je v samooskrbi, zato je potrebno imeti s seboj nekaj priboljškov in pijačo. Poskrbljeno bo za preproste tople obroke in čaj.
Vodstvo tečaja:
Marjan Ručigaj, Stanko Dolenšek in Marjana Perkovič
Cena :
50 evrov

Prijave z vplačili in dodatne informacije:
Marjan Rucigaj, tel.: 041 350 204,  e-naslov: rucigajm@.volja.net
Stanko, tel.: 040 206 164,  e-naslov: stanko.dolensek@gmail.com
ob sredah od 17. do 18. ure v pisarni društva, na Laborah
rok za prijave je vključno sreda, 4. marca oz. do zasedbe mest