Simboli krsta

krstna-sveca-vec-kal-modra-500x505Krst je zakrament, ki je povezan s ponovnim rojstvom. otrok ali odrasla oseba s krščenjem obljubi, da se bo kesala grehov, da bo služil Bogu in se s krstom odpovejo zlu. Obstaja pet univerzalnih simbolov krsta: križ, bela obleka, olje, voda in svetloba oz. krstna sveča Okraski.com. Da bi razumeli te simbole, moramo razumeti krščansko vero. Krst je eden od zakramentov cerkve, in krščenca krstijo člani krščanske skupnosti.

Križ

Križ je univerzalni simbol krščanstva. Križ boste našli pri mnogih krščanskih obredih, kakor tudi v vseh  krščanskih cerkvah.  Je simbol, ki prihaja iz Jezusovega križanja na križu.  Smrt Jezusa pa počisti grehe vsega človeštva. Ko se krstimo smo prejeli znamenje križa na naših čelih, da nas opomni, da je Jezus umrl za nas. Križ označuje osebo kot člana cerkve, Kristusovega sveta. Križ je  priznani krščanski simbol – simbol Kristusovega križanja, vstajenje in odrešenje vseh nas.

Krstna sveča oz. Svetloba

Svetloba je peti in zadnji simbol ki se opravlja na krstu. Svetloba je simbol krščanske vere. Kjer gorijo sveče vemo, da je prisotna vera.Krstne sveče izražajo veliko simbolike . Pri obredu, starši ali botri držijo krstno svečo ,ki simbolizira Kristusovo luč v svetu, kasneje pa svečo odnesejo domov starši kot spomin na krst oz na ta blažen dan.Nekateri ljudje še danes po tradiciji prižgejo svečo za nekaj minut na obletnico krsta, uporabljajo jo kot neke vrste duhovni rojstni dan sveče oz. krsta. Ogenj sveče simbolizira Kristusovo luč,  Kristusovo zmago nad zlom. Nekateri verjamejo, da Kristusova luč brani pred zlim.Svetloba na krstni sveči tudi simbolizira svetlobo v osebi oz krščencu.Končni simbol krsta je prižiganje sveče. Svetloba, kot voda, je bistvenega pomena za življenje. Brez svetlobe ne bi bilo življenje na tem planetu. Tudi svetloba je nujna, če želimo, da vidimo kam gremo.Jezus je rekel, da je “luč sveta” torej je on je tisti, ki nas vodi v življenju. In kot kristjani, moramo slediti jezusu da nam pokaže, kako živeti življenje. On je tisti, ki nas vodi.

Voda :

Brez vode, nihče od nas ne preživi. Brez vode ni življenja. Voda nas spominja, na Boga, ki nam daje življenje. Voda je simbol novega življenja in čiščenja starih grehov. Po krstu pa smo očiščeni in čisti. Voda,je simbol za pranje, potapljanje je pa simbol za smrt, sama smrt v svetu greha. Voda je tudi simbol rasti,  simbolizira vodo v maternici, kjer smo bili pred rojstvom. Voda pomeni neko novo rojstvo.

Bela barva:

Nositi belo oblačilo, med krstom simbolizira, da se oseba, ki je sedaj krščena očiščuje v očeh Boga. Oblačilo simbolizira začetek čistega življenje v Božjih očeh, in v cerkvi. Bela oblačila simbolizirajo otrokovo novo življenje v Kristusu.  Bela barva govori o življenju, čistost, novosti in nedolžnosti. Prav tako je znamenje vstajenja.

Olje:

Ob krstu oljčno olje podrgnemo na prsi otroka, olje simbolizira okrepitev za boj v življenju.Olje daje  moč osebi katero namažemo. Seveda, olje simbolizira tudi Svetega Duha, v verskih shodih. Med krstom, se dojenčka namaže z oljem, kot je večkrat omenjeno v Bibliji.
Potrdilo o vpisu v krstni register:
Ob koncu slovesnosti boste morali podpisati register župnik pa vam bo dal krstni certifikat. Otrokov krst se bo zapisal v župnijski krstni register.