Akne oziroma mozolji so po vsej verjetnosti ena od najbolj pogostih kožnih težav

V življenju se skorajda vsak sreča z mozolji ali aknami. Tudi sicer verjetno veljajo za najpogostejšo težavo, ki je povezana s kožo. Številni zdravniki se strinjajo s trditvijo, da akne v resnici veljajo za hormonsko vrsto bolezni.

Navadno se prve akne pričnejo pojavljati v času pubertete. Slednje torej sploh ni čudno, saj so na vidiku številne hormonske spremembe. Seveda akne lahko vztrajajo še v odrasli dobi. To je predvsem značilno za predstavnice nežnejšega spola.

Akne oziroma mozolji so po vsej verjetnosti ena od najbolj pogostih kožnih težav

 

Poglavitni dejavniki za nastajanje aken oziroma mozoljev

Omenili smo, da so akne tesno povezane s hormonskim delovanjem. Hormoni po puberteti spodbujajo žleze lojnice, da te izdelajo veliko več izločka. Ta masti kožo. Omenjene lojnice se izlivajo v dlačne mesičke. Z njimi smo pokriti po celem telesu, razen seveda ne po dlaneh ter po podplatih.

Pri koži, kjer so prisotne akne, je treba v prvi vrsti seveda poskrbeti za temeljito ter dosledno čiščenje kože. V tej situaciji so še posebej dobrodošli kakovostni negovalni izdelki, ki pa morajo biti specifično formulirani za razmaščevanje ter odstranjevanje loja. Na voljo so denimo dermatološki čistilni geli za akne.

 

Zaradi aken lahko nastajajo brazgotine

Če so na vaši koži prisotne akne oziroma mozolji, poskrbite za to, da jih ne boste stiskali oziroma praskali ali pa kaj podobnega. To namreč stanje lahko samo še bistveno bolj poslabša. Poškodovali bi namreč drobne vene, žleze ter tkivo okoli njih. To torej še poslabša simptome aken ter seveda poveča tveganje za nastanek nezaželenih brazgotin.

In kako akne lahko preprečimo oziroma jih zmanjšujemo? Ob tem je vedno še kako dobrodošel nasvet kakšnega strokovnjaka, na primer dermatologa ali pa kar osebnega zdravnika. Specialist dermatolog akne daleč najbolje pozna in vam zato lahko predpiše primerna zdravila, na primer v obliki kreme ali pa kapsule. A ne glede na to, na kakšen način boste zdravili akne, je, kot že rečeno, v prvi vrsti ključnega pomena ustrezno čiščenje kože.