Trdota vode v našem domu lahko povzroči kar nekaj škode

Življenja brez vode si ne moremo zamisliti. Na žalost pa tovrstna tekočina med ljudmi velja za povsem samoumevno. Šele ko jo prične primanjkovati ali ostanemo brez pitne vode, smo na to nekoliko bolj pozorni.

Povsem samoumevno nam je, da voda prihaja tudi iz naših domačih pip. Uporabljamo jo neštetokrat čez dan, za umivanje zob, telesa, za pitje, pripravo jedi in še bi lahko naštevali. Medtem ko jo točimo, pa le malokdo verjetno razmišlja o tem, kaj pravzaprav pomeni trdota vode.

 

Kako vemo, da je naša voda doma preveč trda?

O tem, kaj je trdota vode, ste se najverjetneje učili že v osnovni šoli – pri kemiji ali pri biologiji. Na ta pojem smo vsi hitro pozabili, saj nam tedaj še ni bilo potrebno skrbeti za dom. Za to so namreč poskrbeli kar naši starši oziroma skrbniki.

Trdota vode v našem domu lahko povzroči kar nekaj škode

Ko odrastemo, prevzemamo tudi najrazličnejše odgovornosti, ki so povezane tudi z našim gospodinjstvom. Pri uporabi vode je še kako pametno razumeti, kaj je to trdota vode oziroma kako vemo, da je voda pri nas doma preveč trda.

 

Milo in zobna pasta se ne penita dovolj

V resnici za ugotovitev, da je voda v domu preveč trda, ni potrebno biti znanstvenik. Voda v domačem okolju je pretrda, če se milo, zobna pasta in nekatera druga sredstva ne penijo dovolj. In ker se ne penijo dovolj, jih zato uporabimo bistveno več. Na dolgi rok pa nam to lahko prinaša kar nekaj dodatnih stroškov.

Seveda trdota vode narekuje tudi vodni kamen, ki se nabira na vseh možnih koncih. V posodah, kjer kuhamo, lahko na stenah opazimo bele lise, ki so le težko odstranljive. To je vodni kamen, ki je prav tako posledica tega, da je voda v našem domu preveč trda.

K sreči na trgu obstajajo naprave, ki nam pomagajo pri merjenju trdote vode.