Tudi za kolagen moremo biti potrpežljivi in vztrajni

Redkokdo ve, da se kolagen pojavlja v dveh različnih vrstah. Kolagen je vrsta proteina, ki ga imamo v telesu, v različnih tkivih, kot je koža, kosti, hrustanec, tetive, ligamenti… je sestavni del strukture teh tkiv in je za nas zelo pomemben, saj ohranja njihovo moč, prožnost. Zato nam na koži lahko kolagen pomaga ohranjati gladkost in elastičnost, med tem pa ko v kosti pa izrazi njihovo trdnost. Ko se staramo, se tudi kolagen zmanjšuje in zato opazimo naše prve znake staranja. Zato se v kozmetičnih izdelkih kolagen pogostokrat uporablja. Ampak poznamo pa dve vrsti kolagena, eden je rastlinskega izvora, in izvira iz raznih rastlin, smeen, alg. Rastlinski kolagen ima mešanico rastlinskih beljakovin, ampak nima pa takšne strukture kot živalski kolagen.

Zato se rastlinski kolagen uporablja predvsem v veganskih in vegetarijanskih prehranskih dopolnilih, saj so ljudje, ki se živali in živalskih proizvodov dosti izogibajo, in jim je ta še kako pomemben. Ta dosega dobre rezultate pri zdravju kože in las, kot tudi nohtov. Med tem ko živalski kolagen bolje učinkuje tudi na kosteh in tkivih ter zmanjšuje znake staranja. Izbira med njimi je predvsem odvisna od naših osebnih preferenc, etilnih in prehranjevalnih navad in morebitnih alergij. So pa zato tudi učinki, zelo različni glede na našo sestavo telesa. Ko si izbiramo kolagen, je dobro da posežemo po kvalitetnih izdelkih in upoštevamo določene odmerke le tega. Velikokrat slišimo, da kolagen ne pomaga, ampak tukaj se moremo vprašati ali smo dovolj dosledni in redno jemljemo, koliko časa jemljemo, kaj želimo z njim doseči in ali smo izbrali kvalitetnega, ali smo izbrali pravo vrsto kolagena za tako velik podvig – kar od njega pričakujemo.

Velikokrat je pomembno tudi kako ga uživamo, ali ga uživamo na tešče, pred vadbo, ali ga jemljemo v obliki kozmetičnega izdelka, ali kot prehransko dopolnilo. Moremo se zavedati da ne obstaja tableta, ki bi nam olajšala in spremenila izgled kar čez noč, zato moremo biti tudi s kolagenom potrpežljivi in vztrajni, da pridemo do vidnih rezultatov.

Tudi za kolagen moremo biti potrpežljivi in vztrajni